Artisti VRANCENI pe simezele bucurestene (I)

 

ASOCIATIA CULTURALA ARTAR, cu sprijinul Centrului Cultural pentru UNESCO “Nicolae Balcescu” si Primaria sector 4, a organizat evenimentul “Primavara sufletului”, prima expozitie personala in Bucuresti a artistei focsanene Elena Birhala Pascu.

IMG_4211roxana pasculescu

 

 

 

 

 

Nascuta la Focsani, la 30 august 1943, fiica a cunoscutului pictor muralist Vasile Pascu, Elena Birhala a mers pe urmele tatalui sau si si-a urmat vocatia absolvind Facultatea de Arte Plastice si pe cea de Istoria si Teoria Artei, sectia muzeologie-profesor de desen, din Bucuresti.

Pe parcursul carierei sale a participat la numeroase expozitii de grup si personale, remarcabile fiind insă ultimele două evenimente expozitionale personale din 2010 si 2013, Catene I, respectiv Catene II, o sinteza filozofica, plastica si decorativa, in acelasi timp, a ideii de familie si sacralitate, transpusa pe panza intr-o maniera inspirata de icoanele bizantine, a fundalului aurit, dar într-un stil cu totul și cu totul personal si, mai ales, original.

A participat alaturi de tatăl sau, pictorul Vasile Pascu, la executarea unor picturi murale, precum cele de la Biserica Sf Gheorghe din Gura Sadovei, Biserica din Cosna, Suceava, Biserica Sf Arh Mihail si Gavril din Carei, Biserica Sf Nicolae Copou din Iasi,  Biserica Sfintii Arhangheli, Cluj, Biserica din Horea, Sanislau, Biserica din Tautii de Sus, Maramures, Biserica Sf Petru si Pavel din Panaci, Biserica din Iacobeni, Suceava.

Expozitia „Primavara sufletului” reuneste o serie de picturi ale artistei ce apartin mai multor etape din creatia sa, dar si mai multor stiluri, mai multor modalitati de redare a florilor. Unele sunt tratate realist, incercand sa aduca in prim plan forma lor fizica, altele sunt abia sugerate, pete de culoare, forme abia definite. O altă abordare este cea în care artista le duce in zona misticului, creand din ele obiecte care fac legătura cu sacrul, pentru că intotdeauna artista a avut o legatura cu divinul si a cautat mereu, prin lucrarile sale, sa creeze o punte intre acesta si realitate.

De asemenea, trebuie sa atrag atentia asupra ideii de diversitate ce s-a nascut, asa cum chiar artista mărturiseste, din multitudinea starilor sufletesti pe care orice om le are, iar Elena Birhala a ales sa le dezvaluie prin flori.

Aceasta expozitie este mai mult decat o expozitie cu flori, este una a sentimentelor. Pictorita se contopeste cu florile si se identifica, nu atat cu frumusetea, cat mai ales cu sensibilitatea lor.

Roxana Barbulescu

 

 

IMG_4240IMG_4255

 

 

 

 

Reportaj realizat de Roxana Pasculescu :   Radio Romania Cultural

in presa:  Ziarul de Vrancea , Monitorul de Vrancea ,   Radio Romania Cultural ,   b24fan ,   ceasca de cultura  ,  onlinegalery.ro  Adevarul altmarius  , Ziarul de Vrancea 2   , bucuresteni.ro ,  calendarevenimente.ro