Cornel Medrea: sculpturi in colectia Muzeului Municipiului Bucuresti

Lansarea albumului „Cornel Medrea: sculpturi in colectia Muzeului Municipiului Bucuresti”, joi, 21 ianuarie 2016, ora 17.00

Muzeul Municipiului Bucuresti invita publicul interesat de domeniul artelor vizuale sa participe la evenimentul de lansare a albumului „Cornel Medrea: sculpturi in colectia Muzeului Municipiului Bucuresti”, desfasurat in ziua de joi, 21 ianuarie 2016, ora 17.00 la Grand Hotel Continental.
Aceasta lansare reprezinta primul eveniment din 2016 care valorifica activitatea editoriala a Muzeului Municipiului Bucuresti din anul anterior si se inscrie in eforturile de valorificare a unui bogat patrimoniu, in parte inedit.
In cadrul lansarii, prezentarea operei lui Cornel Medrea va fi sustinuta de Dr. Ioana Beldiman si Dr. Ioana Vlasiu, istorici de arta renumiti si apreciati cercetatori, pasionati ai sculpturii din Romania. Evenimentul va prilejui si o intalnire cu cei doi autori ai albumului, respectiv Dr. Liana Ivan-Ghilia si Laurentiu Solomon, specialisti ai Muzeului Municipiului Bucuresti.

Cornel Medrea apartine generatiei de artisti romani formati in prima jumatate a veacului douazeci, a carui opera bogata a contribuit la sincronizarea europeana a plasticii romanesti.
Nascut pe 8 martie 1888 in comuna Miercurea Sibiului, a urmat liceul la Alba Iulia apoi, in 1905, o scoala de arte si meserii (cea din Zlatna) – tip de institutie frecventat, la vremea lor, si de Ioan Georgescu, Dimitrie Paciurea, Constantin Brancusi, Ion Jalea, Ion Vlasiu. Studii temeinice de sculptura a intreprins in cadrul Academiei de Arta decorativa din Budapesta. In acel cadru a beneficiat de indrumarile profesorilor J. Matray, G. Maron si A. Ligety, lucrand alaturi de renumitul sculptor maghiar György Zala.

Anul 1912 este mentionat de biografi drept an al calatoriilor prin Occident – Austria si Germania, unde si-a imbogatit informatiile despre arta timpului sau.
Odata cu anul 1914, incep participarile sale la Saloanele Oficiale, la manifestarile organizate de societati precum Tinerimea Artistica sau Arta romana, la Bienalele de la Venetia din 1928, 1938, 1956, 1958. Tematica variata da consistenta unei opere complexe: peste patru sute de opere – portrete, busturi, nuduri, alegorii, compozitii, statuete, monumente publice sau funerare, reliefuri; subiecte din registru real sau ideal, lucrate in lut, ipsos, piatra, bronz, terra-cotta, arareori lemn, ce aduc adesea figura umana in ipostaze exprimand forta (a trupului sau a gandului), monumentalitate, robustete.
Muzeul memorial Cornel Medrea a aparut in urma donatiei facute de Maestrul insuși, fiind in 1957 singurul (primul) muzeu de sculptura din Romania. Muzeul a fost desfiintat, sub imperativele vremurilor; mostenirea valorica lasata de C.Medrea ramane, insa, in grija Municipalitatii. Pana ce publicul va putea revedea operele acum adapostite in depozite, prezentul album este o forma de restitutio, fie ea partiala, bidimensionala, o ocazie de (re-)intalnire cu ideile materializate ale lui C.Medrea.

Seria de lansari organizate de Muzeul Municipiului Bucuresti va continua cu:
Actele domnilor Racovita din patrimoniul Muzeului Municipiului Bucuresti (autor Dr. Grina Mihaela Rafaila) si Revista de Cercetari Arheologice si Numismatice – dubla lansare organizata la Hanul Manuc in ziua de joi, 28 ianuarie 2016, ora 17.00;
Tata Mosu. O poveste interbelica (versiunea in limba engleza), autori Dr. Adrian Majuru, Mihai. I. Grajdeanu – lansare organizata la Grand Hotel Continental in ziua de joi, 4 februarie 2016, ora 17.00;
– Avangarda fotografilor din Bucuresti. Repertoriul fotografiilor din patrimoniul MMB, autor Ana Iacob – lansare organizata la Grand Hotel Continental in ziua de joi, 11 februarie 2016, ora 17.00;

Moda in Tara Romaneasca – secolul al XVII-lea – prima jumatate a secolului al XIX-lea. Vesminte si accesorii de epoca din patrimoniul Muzeului Municipiului Bucuresti, autor Dr. Camelia Ene – lansare organizata la Grand Hotel Continental, in ziua de joi, 25 februarie 2016, ora 17.00