DONALDSON Roxana

Roxana Donaldson este artist vizual și cercetător. Pictează, desenează, scrie poezie și face cercetare vizuală. A absolvit Universitatea București, are un master în Studii Vizuale Culturale și a expus la Galateca, Galeria Ghețărie (Palatele Brâncovenești Mogoșoaia), Art Hub, Bienala Internațională de Arte Vizuale Brasov, precum și in spații neconvenționale (performance stradal, docu art).

Când se exprimă prin imagine, o face în registru semi figurativ (grafică, pictură), la confluența dintre suprarealism și abstracția lirică. Lucrările Roxanei Donaldson explorează fantasticul (creaturi hibride ce populează o lume plată, din care irump arhetipuri reinterpretate), conexiunea om-vegetal, dar și arheologia emoției și memoriei personale.

Un loc aparte îl ocupa plantele. Fie ele inflorescențe, frunze sau copaci, metafore sau decorațiuni, ierburi sălbatice sau de grădină, plantele Roxanei Donaldson sunt de cele mai multe ori simboluri ale unui inconștient primar, guvernat de emoții arhaice, o oglindă a omului și a lumilor lui interioare. Practica ei artistică este interdisciplinară, concretizată în proiecte de research based art cu teme botanice, în care simboluri și arhetipuri se recombină și se suprapun, construind o arheologie a memoriei, o contemplare senină a trecerii timpului sau, dimpotrivă, o atemporalitate arhaică în care legile realului au dispărut.

Lucrările Roxanei Donaldson au apărut în revista Arta (intervenție artistică în numărul dedicat Bienalei de laVeneția 2021). A expus la Galateca, Galeria Ghețărie (Palatele Mogoșoaia), Art Hub, Bienala Internațională de Arte Vizuale Brașov.

Trăiește și lucrează în București. Își împarte timpul între atelier și grădina cu plante, două spații în care se regăsește și care o definesc, atât ca artist cât și ca om.

Scara privind un peste
The childhood of the matriarch
This is not a jar
Anatomia frunzei
Stop the Pain
Culegerea florii
Din flori si caramizi e ziua asta
Sortul Meu Magic
Ochi privind o floare in octombrie