Expozitia cartografica dedicata Zilei Nationale a Romaniei

Expozitia cartografica

Tarile Romane si Europa rasariteana in cartografia occidentala

din Renastere pana la Iluminism

dedicata Zilei Nationale a Romaniei

Marti, 1 decembrie 2015, la ora 18:00, la Palazzo Loredan al Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti (Campo S. Stefano 2945, 30124 Venetia), Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia si Muzeul Judetean Arges din Pitesti, in colaborare cu Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti din Venetia, sub patronajul Ambasadei Romaniei in Italia, organizeaza, cu prilejul celebrarii Zilei Nationale a Romaniei, expozitia cartografica Tarile Romane si Europa rasariteana in cartografia occidentala din Renastere pana la Iluminism.

Evenimentul beneficiaza de sprijinul financiar al Institutului Cultural Roman si de sustinerea logistica a Consiliului Judetean Arges, prin Muzeul Judetean Arges din Pitesti. In deschiderea expozitiei, vor interveni Prof. univ. dr. Rudolf Dinu (Directorul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia), Cercet. st. II dr. Dragos Mandescu (Directorul adjunct al Muzeului Judetean Arges din Pitesti) si Prof. univ. dr. Grigore Arbore Popescu (Senior Researcher la Consiglio Nazionale delle Ricerche/ISMAR – Istituto di Scienze Marine di Venezia). Intrarea pe baza de invitatie in limita locurilor disponibile. Pentru informatii: 041 52 42 309; e-mail: istiorga@tin.it

Expozitia pune in valoare, prin expunerea in spatiul expozitional sus-mentionat in perioada 1–18 decembrie 2015, o importanta colectie cartografica din patrimoniul Muzeului Judetean Arges din Pitesti, constand in 41 harti vechi, medievale si moderne, originale care au apartinut colectionarilor Aureliu Popescu si Lelia Urdareanu Popescu, achizitionate de la proprietari de institutia muzeala in anul 1964. Colectia este valoroasa si are o relevanta istorica deosebita. Hartile sunt originale, executate prin tehnica placilor de cupru gravate, tiparite pe hartie, colorate manual in epoca. Tematic, izvoarele cartografice ilustreaza spatiul vechii Dacii si al tinuturilor dunarene (Transilvania, Tara Romaneasca, Moldova, Ungaria, cursul Dunarii), cele mai vechi datand de la finele veacului al XVI-lea, iar cele mai recente de la inceputul secolului al XIX-lea. Toate marile scoli cartografice europene sunt reprezentate, incepand cu cea din Tarile de Jos (Ortelius, Mercator, Hondius, Blaeu, Janssonius, Elwe, Covens si Mortier, fratii Ottens, Allard, Visscher, Chatelain, Valck, Schenk, Danckerts), apoi cea franceza (Sanson, Delisle, de Fer, Duval, Janvier, Jaillot), continuand cu cea engleza (Overton) si incheind cu cea germana si austriaca (Homann, Schraembl, Gussefeld, Haupt). Toate aceste scoli cartografice au privit teritoriile dunarene prin prisma realitatilor geopolitice specifice timpului in care cartografii si gravorii si-au desfasurat activitatea, in multe cazuri preluand informatii unele de la altele sau din surse ce raman si astazi prea putin cunoscute. Aceste pretioase izvoare cartografice ilustreaza nivelul de cunoastere pe care Europa Occidentala l-a avut, din Renastere si pana in Epoca moderna, in privinta unor zone ale Vechiului Continent atunci inca nu indeajuns de bine definite si intelese si care au ramas astfel in perceptia opiniei publice culte cel putin pana la debutul Revolutiei industriale.

Organizatori: Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, Muzeul Judetean Arges din Pitesti

Sub patronajul: Ambasada Romaniei in Italia

Cu colaborarea: Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti di Venezia

Parteneri media: Venezia News, Un ospite di Venezia

Responsabili proiect: MIHAI STAN, CRISTIAN LUCA

Tel.: +39 041 52 42 309; e-mail: mihai.stan@icr.ro

INSTITUTUL ROMAN DE CULTURA SI CERCETARE UMANISTICA DE LA VENETIA