EXPOZITIE DE PICTURA GRUP5 – GALERIILE DE ARTA FOCSANI

Galeriile de Artă din Focșani ne prilejuiesc în acest început de toamnă o plăcută reîntâlnire cu Grup 5. Reuniți în aceeași formulă cu care ne-am obișnuit, cei cinci artiști vrânceni Elena Bîrhala Pascu, Virginia Georgescu-Hossu, Viorica Oana Kalany, Nicolae Rădvan și Elena Stoiciu ne încântă cu o serie de noi lucrări. Îmbinarea armonioasă a celor cinci stiluri diferite, varietatea temelor abordate ne antrenează și stimulează plăcut simțurile, reușind să ne introducă într-un spațiu privilegiat.

 Elena Bîrhală Pascu, alături de temele florale, foarte dragi tuturor, adevărate reverii cromatice, ne încântă cu o serie de lucrări din ciclul Catene ce definesc afinitatea artistei pentru spațiul sacru al bisericilor bizantine pe care îl redă într-o manieră modernistă. Trecutul, prezentul, viitorul sunt trecute prin filtrul clarobscurului, dar și al luminii și culorii, iar soluțiile expresiilor plastice pe care Elena Bîrhală le folosește îi sunt propri, punând astfel în valoare originalitatea operei sale.

 Viorica Oana Kalany a ales şi de această dată să comunice prin acuarelă bazându-se pe o stăpânire desăvârşită a meşteşugului care i-a dat posibilitatea să se bucure de utilizarea virtuţilor specifice culorilor de apă, de la transparenţe subtile, la tuşe ferme, dense.

Depășind convenția bidimensionalității, lucrările artistei sunt adevărate variații tonale ce evoluează în permanente creșteri și descreșteri, contraste cromatice ce ajung la o armonie ce definesc în mare măsură interpretarea poetică a impulsurilor ce corespund temperamentului său creator.

 Răspunzând nevoilor personale de a investiga lumea, de a recrea cu ochii minții trăirile și amintirile, lucrările Virginiei Georgescu-Hossu, construite într-un alfabet propriu, ilustrează modul de gândire și apreciere a semnului grafic ca element de construcție și scriere.

 Lucrările artistului Nicolae Rădvan sunt atragatoare prin simplitatea cu care sunt alcătuite. Compozițiile, urmărind echilibrul formelor și al valorilor, sunt simple, dar pline de rafinament, spațiul și volumele fiind redate print-o magistrală înțelegere a structurii expresive a culorilor. Liniile, formele, cromatica formează o alternanță unitară și armonioasă între masele compacte și spațiile goale.

 Preocupată de valoarea spirituală a luminii și culorii, a clipei în continuă mișcare și schimbare, Elena Stoiciu ne dezvăluie în lucrările sale, prin simplitatea compoziţională, prin tuşa delicată şi coloritul suav, complexitatea trăirilor şi permanentul zbucium interior. Artista reușește în tablourile sale să creeze un echilibru între figurativ și abstract, între grandoare și solitudine, dându-le în același timp o subtilă încărcătură filozofică.

 Roxana Bărbulescu – critic de artă

Președinte al Asociației Culturale ARTAR