Oameni din tara mea – expozitie de pictura – Samar Draie

Ambasada Republicii Irak, în parteneriat cu Biblioteca Naţională a României, organizează în data de 22 mai 2017, de la ora 17.30, la Biblioteca Naţională a României, Bd Unirii nr.22 (spațiile Forum 1 și Forum 2, etajul 1), vernisajul expoziţiei „Oameni din țara mea” a artistei plastice Samar Draie.

Prezintă: Roxana Barbulescu – critic de artă

Expoziţia rămâne deschisă în perioada 19 – 31 mai 2017.

Program de vizitare: Luni, Miercuri, Vineri: 8.00 – 18.00; Marți, Joi: 8.00-20.00.

Intrarea este liberă.

 “Prin expoziția de pictură “Oameni din țara mea”, artista plastică Samar Draie ne propune să parcurgem un adevărat jurnal vizual în care valorile morale, dorința de libertate și apărarea acesteia, valori pe care tatăl său, artistul Abdul Rahman Draie i le-a transmis de copil, sunt transpuse printr-un limbaj plastic într-o serie de lucrări în care portretul ocupă un loc cu totul special, devenind un mijloc direct de comunicare. Printr-un desen riguros susținut de o cromatică bazată în special pe contraste de culori complementare, Samar Draie construiește compoziții de mari dimensiuni ce se remarcă prin ritm și dinamică a tușei, în care portretul capătă monumentalitate și dramatism.

SAMAR DRAIE s-a născut în anul 1977 la Alep într-o familie de elită în care valorile culturale, arta plastică, muzica, filozofia au constituit acele valori care i-au condus pașii de la cea mai fragedă vârstă. Îndrumarea, în special către arta plastică, pe care a primit-o de la tatăl său, ABDUL RAHMAN DRAIE, primul și cel mai mare artist al kurzilor, i-a hotărât traseul pe care avea să-l urmeze în viață: cel de pictor.

După absolvirea Institutului de Muzică din Siria, stabilirea în București, în anii ’90, la numai 20 de ani, i-a marcat destinul ca artist, cariera sa urmând un trend ascendent, bazat însă pe mult studiu care a condus la acumulări ce i-au perfecționat stilul. Samar Draie absolvă cursurile Universității Naționale de Artă din București, secția de pictură și studiile de masterat la clasa prof. Petru Lucaci, în prezent fiind înscrisă la doctorat. În această perioadă a participat la expoziții personale și de grup în România, la Sala Dalles, Palatul Suțu, Galeria Elite Prof Art, Muzeul Național de Artă Ploiești, Galeria Goldart, dar și în străinătate în Liban, Siria, Turcia, Maroc, Tunisia.”

Roxana Bărbulescu – critic de artă