MAGIA LUMINII expoziție de fotografie Cristian MACOVEI și Livia MĂRCULESCU

Expoziția de fotografie „Magia luminii” a artiștilor plastici Cristian Macovei și Livia Mărculescu a luat naștere din dorința firească de a ilustra într-un mod cu totul aparte experiența lor din tabăra de creație de la Tescani, tabără care anul acesta împlinește 40 de ani de pictură și muzică reunite într-un cadru special de „armonie și prietenie”, cum frumos l-a denumit artistul plastic Mihai Sârbulescu.

……………………………………………………………………………………sirbulescu-mihai-macovei

………………………………………………………………………………….

Ceea ce ne propun cei doi artiști fotografi, prin lucrările prezente pe simezele galeriei de artă EriCrisArt, este un alt mod de redare a locurilor  magice ale Tescaniului, concentrându-se în mod special pe trăirea și surprinderea unor momente speciale, de cele mai multe ori efemere, cu totul diferite de cele surprinse până acum în pânzele artiștilor participanți la această tabără de creație.

…………………………………………………………………………………………………

livia-marculescu-11……………………………………………………………………………………………………..

Folosind toate resursele pe care le-o oferă arta fotografică, trecute însă prin filtrul unei viziuni originale, Cristian și Livia au realizat adevărate compoziții picturale cu delicate estompări ale tonurilor, sau, dimpotrivă, cu contraste de lumină și umbră, guvernate însă de legile unor armonii interioare care-i diferențiază pe cei doi artiști, definindu-le stilurile aparte.

……………………………………………………………………………………………………..cristian-macovei-5……………………………………………………………………………………………………..

Deși este o expoziție de fotografie, iar fotograficul ne duce cu gândul în primul rând la precizie, la o descriere fidelă a locurilor ce ne înconjoară, pentru a descifra corect ceea ce ne propun cei doi artiști nu trebuie să căutăm recognoscibilul, ci trebuie să urmărim lumina care este prezentă în fiecare lucrare, pentru că ea este elementul central, este liantul acestei expoziții, este cea care învăluie si dezvăluie magia unui loc special, Tescaniul.

……………………………………………………………………………………………………..livia marculescu

……………………………………………………………………………………………………..

În lucrările lor, Cristian și Livia nu au imortalizat simple locuri ci, prin această magie a luminii, au reușit să capteze momente unice, instantanee. Ei nu au căutat spectacularul, dar au reușit, prin surprinderea diverselor efecte ale luminii, să creeze un spectacol, cel al cerului înstelat sau al soarelui aflat la apus, al sutelor de berze ce invadează lanurile de grâu sau al ceții ce învăluie atmosfera, al transparenței frunzișului sau a energiei care vine din interiorul uman.

……………………………………………………………………………………………………..cristian-macovei1

……………………………………………………………………………………………………..

Livia Mărculescu și Cristian Macovei au reușit să redea într-un mod firesc mobilitatea atmosferei, vibrația luminii și a umbrelor, trecând totul printr-un creuzet mental, ajungând până la a atinge acea latură simbolistă, mistică a unui spațiu privilegiat de prezențe artistice, dând un nou sens momentelor surprinse în compoziții echilibrate care să încânte privirile.

……………………………………………………………………………………………………..……………………………………………………………………………………………………..

Creativitatea celor doi artiști se remarcă și în fotografiile alb-negru, lipsite de miracolul culorii,  reușind în aceste compozitii monocrome să traducă, prin calitatea tonurilor, toate efectele luminii.

…………………………………………………………………………….  cristian-macovei-7

……………………………………………………………………………………………………

Vă invit să parcurgeți această expoziție cu inima deschisă și să descifrați și dumneavoastră în fotografiile expuse ceea ce este mai mult sau mai puțin evident, și anume: cât de diferit poate fi efectul perceptiv al acelorași locuri. Peisaje și arhitecturi, lanuri de grâu sau luminișuri de pădure, jocuri de lumină sau panorama norilor, artiști în fața șevaletului sau simple expresii umane toate concentrează trăirea celor doi artiști în momentul fotografierii.

…………………………………..vernisaj-2

…………………………………………………………….

Totodată fotografiile din această expoziție nu sunt o simplă reflectare a ceea ce ne așteptăm să vedem, ci sunt o interpretare, o trecere prin filtrul creativ al artistului fotograf a unor momente speciale generate într-un cadru cu totul aparte în care lumina magică este elementul unificator, constituindu-se astfel într-o componentă vitală a fotografiilor, indiferent că sunt ale Liviei Mărculescu sau ale lui Cristian Macovei.

Roxana Bărbulescu – critic de artă