Moda în Tara Romaneasca, secolul al XVIII-lea si prima jumatate a secolului al XIX-lea – autor Dr. Maria-Camelia Ene

Muzeul Municipiului Bucuresti are deosebita onoare de a va invita sa participati la lansarea volumului Moda în Tara Romaneasca, secolul al XVIII-lea si prima jumatate a secolului al XIX-lea. Vesminte si accesorii de epoca din patrimoniul Muzeului Municipiului Bucuresti, autor Dr. Maria-Camelia Ene.

Manifestarea va avea loc joi, 25 februarie, ora 17:00, la Grand Hotel Continental, sala Nicolae Tonitza.

Evenimentul editorial îi va avea ca invitati pe Prof. Univ. Dr. Adina Nanu si pe Prof. Univ. Dr. Adrian-Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei „George Oprescu”.

Albumul este însotit de studiul realizat de autoare asupra starii artelor decorative, în perioada cuprinsa între secolul XVIII si prima jumatate a secolului XIX. Analiza se opreste cu precadere asupra costumului si accesoriilor vestimentare, asupra modei din perioada respectiva. Autoarea prezinta conditiile politice si sociale în perioada dinainte, dar si din timpul regimului fanariot în Tara Romaneasca, urmarind în special felul în care se dezvolta artele, dar si productia artistica din aceasta perioada.
Facand un studiu al imaginii broderiilor si vesmintelor, autoarea prezinta influentele stilistice, dar si asimilarile motivelor decorative de tip baroc turcesc, în productia artistica autohtona. Textul studiului si fisele obiectelor sunt însotite de imagini ale pieselor din colectia Textile si accesorii vestimentare a Muzeului Municipiului Bucuresti. Lucrarea se bucura de consultanta stiintifica a distinsului profesor universitar, dr. Adrian – Silvan Ionescu.

Acest album contine imagini dupa gravuri ale epocii, fotografii si portrete de domnitori din colectiile Muzeului Municipiului Bucuresti, ale profesorului Adrian – Silvan Ionescu si ale Bibliotecii Academiei Romane.