Muzeul Bardo este unul dintre cele mai vechi si importante muzee din Tunisia. El a fost amenajat în incinta unui celebru palat Beylic construit in secolul al XV-lea pe o câmpie situata la 4 km de Tunis. Numele său vine de la cuvantul spaniol prado care inseamna lunca, pajiste sau gradina. Marele Palat a beneficiat de mai multe restaurari si extinderi sub domnia dinastiei Muradi, apoi sub cea a Husseinilor care au transformat-o in resedinta principală.
Marele Palat construit de arhitectii tunisieni în a doua jumătate a secolului al XIV-lea este, conform curatorului muzeului, M. Yacoub, “un monument reprezentativ, prin lux și rafinament, de arhitectura tunisiana cu importante influente andaluze, asiatice si europene.”
Incepand cu anul 1882, dupa ce curtea regală si-a stabilit resedinta în Palatul de La Marsa, clădirile haremului sunt transferate autoritatilor Protectoratului francez pentru a gazdui primele colecții antice.
Din 1899 se va adauga acestora si frumosul spatiu numit Micul Palat care va gazdui colectii de arta islamica.
Spatiile acestui mare palat sunt decorate intr-o multitudine de forme si culori ce se imbina armonios: plafoane din stucatura sau lemn traforat, acoperite cu foita de aur sau pictate, pereti imbracati in ceramica glazurata, lucrata in atelierele tunisiene, coloane elegante din marmura sau lemn pictat ce puncteaza spatiile generoase.
Cele trei etaje ale muzeului contin camere concepute si decorate sub influenta a trei stiluri diferite: magrebian, turc si italian, formand o sinteza a artei arhitecturale tunisiene din sec XVIII si XIX.
Considerat unul dintre cele mai mari muzee africane, dupa cel din Cairo, muzeul Bardo reunește una dintre cele mai frumoase si mai mari colectii de mozaicuri romane din lume datorate descoperirilor in urma săpăturilor întreprinse de la începutul secolului XX in siturile arheologice din țară, inclusiv Cartagina, Hadrumetum, Dougga, sau Utica, mozaicuri ce reprezinta o sursa unica de cercetare a vietii cotidiene din Africa romana.
Muzeul conține, de asemenea, o bogata colectie de statui din marmura reprezentand zeii și împărați romani descoperite in diverse situri arheologice, precum cele de la Cartagina și Thuburbo Majus.
Sala Cartagina, de plan dreptunghiular, este inconjurata pe toate cele patru laturi de o galerie cu porticuri sustinute de coloane zvelte din marmura alba. Peretii au fost initial decorati cu placi de ceramica, acoperiti ulterior cu pictura, in prezent sunt acoperiti doar varuiti. Podeaua este pavata cu marmura alba, avand in centru doua tablouri din mozaic. Aceasta sala contine o mare varietate de statui si basoreliefuri descoperite in mare parte in Cartagina.
Sala de receptii, cunoscuta sub numele de Sala Sousse, datorita pavimentului adus din acest oras, este spectaculoasa datorita tavanului din lemn sculptat, poleit cu aur si pictat in stil geometric si floral, avand in centru o imensa cupola de care atarna un candelabru. La realizarea acestui plafon au lucrat doi tamplari tunisieni: Hamda Ben Othman și Mohamed El Gharbi.
Sala Virgiliu, denumita astfel dupa mozaicul ce o decoreaza – Virgiliu, tinand in mana un volum pe care apare un vers din Eneida, avandu-le alaturi pe muza Istoriei, Clio, si muza Tragediei, Melpomene – este o sala in forma de cruce greaca, cu un tavan inalt boltit, decorat cu stucatura din ipsos, frumos traforata. Sala corespunde saloanelor private ale palatului, peretii acestora fiind imbracati in faianta policroma cu motive geometrice sau florale.
Sala Althiburos corespunde vechii Sali de muzica, prevazuta cu doua tribune, una pentru printese, cealalta pentru muzicieni, acoperite cu panouri din lemn, bogat decorate cu motive pictate geometrice si florale. Numele salii vine de la mozaicul ce decoreaza peretii, gasite in situl arheologic Althiburos.
Sala Oudna, de forma dreptunghiulara, corespunde salii de mese si se remarca prin deosebitul tavan din lemn sculptat si pictat.
adresa:
Rue Mongi Slim, 2000, Tunisia