PORTRETUL ÎN SPAȚIUL ÎNCONJURĂTOR – Maria Hodor @ Athénée Palace Hilton

        În perioada 24 septembrie – 7 octombrie 2019, Athénée Palace Hilton găzduiește expoziția personală intitulată ”Portretul în spațiul înconjurător” a tinerei artiste constănțene Maria Hodor.  Parcursul ei artistic a pornit de la o vârstă fragedă și maniera la care a ajuns să deseneze acum are în spate multă muncă și dedicare totală. De mică, Maria a fost îndrumată să urmeze diverse cursuri: de pian, de balet, de karate și de pictură, dar dacă pentru primele trei a avut doar un interes trecător, nu au durat mai mult de 6 luni, ”nu s-au lipit” de ea, pentru cel pictură a simțit o atracție aparte.

maria hodor 4

       Astfel,de la frageda vârstă de 6 ani începe cursurile de pictură pentru copii organizate la Palatul Copiilor din Constanța și impactul mânuirii culorilor, dar și descifrarea primelor noțiuni de pictură, i-au declanșat pasiunea pentru artă ce nu o va părăsi niciodată. Numeroasele premii și distincții pe care le-a obținut de-a lungul timpului la concursuri locale și naționale ne confirmă cu certitudine talentul artistic cu care e înzestrată și ne întăresc convingerea că a ales drumul corect, iar Mariei îi dau un imbold pe care-l adaugă propriei pasiuni.

       Astăzi, Maria Hodor este elevă în clasa a XII a la Colegiul Național de Arte ”Regina Maria” din Constanța, secția de Design, iar experiența pe care o acumulează în această etapă a carierei sale artistice, noțiunile de bază pe care le asimilează aici, deschid calea unei noi etape în parcursul său. De asemenea aș dori să menționez și o viitoare apariție la Editura EIKON a unei cărți pentru copii ”Vacanța mare pentru căței, ieduți și alte viețuitoare” a scriitorului Petcu Abdulea, carte ilustrată cu desenele Mariei.

       Lucrările expoziției intitulată ”Portretul în spațiul înconjurător” sunt realizate în decursul ultimilor 2 ani și m-am bucurat să aflu că încă de la început Maria s-a gândit că ele vor fi reunite în cadrul unei expoziții personale unitare. Sesizăm mai multe elementele care susțin această caracteristică a expoziției cele mai importante fiind tematica aleasă și maniera de redare a portretelor, la care se adaugă dominanta cromatică a lucrărilor: violetul de diferite intensități.

       Remarcăm de la început când privim lucrările din această expoziție că Mariei îi place să deseneze portrete, că are o ușurință aparte în a le realiza. Și ea nu se rezumă doar la o redare corectă, respectând proporțiile anatomice, ci le conferă finețe, gingășie, utilizarea creioanelor colorate dându-i posibilitatea de a avea control asupra detaliilor.

maria hodor 7

       De asemenea, în aceste portrete ea nu urmărește o redare psihologică a personajelor sau anumite stări ale lor, ci le-a imprimat o impasibilitate specifică măștilor cărora însă le-a dat viață prin maniera în care le-a redat carnația a cărei consistență, finețe și luminozitate amintește de cea regăsită în portretele lui Rubens, unul dintre artiștii preferați ai Mariei. Ea a studiat cu atenție portretele realizate de marele maestru și a aplicat modalitatea de redare a pielii însă într-o manieră personală care să fie în acord cu compozițiile sale și cu stilul adoptat. De aceea vom distinge în redarea pielii combinații cromatice particulare de violet, verde, albastru, cromatică pe care o regăsim și în contururile personajelor sale.

maria hodor 14

       Vom remarca în lucrările Mariei și faptul că a căutat o oarecare detașare imagistică de realitate atât prin amplasarea portretelor într-un spațiu imaginar, creând un contrast de materialitate, cât și prin găsirea unor versiuni compoziționale proprii în care dorește ca atenția asupra portretului să fie deturnată către alte centre de interes. Astfel găsim în seria de lucrări a căror titlu este Punctul roșu, alb sau gri elemente care nu au nicio legătură cu personajul, dar îl însoțesc într-un mod enigmatic: un punct, o cometă, un nor.

maria hodor 11

       De asemenea, seria Flux emană o adevărată explozie de energie datorată jocurilor de tușe, linii și suprapuneri de culoare de diferite consistențe, această serie evidențiind cel mai bine conceptul întregii expoziții, acela de a pune în relație portretele cu spațiul înconjurător, un spațiu, de altfel, imaginar. Dar indiferent dacă fac parte dintr-o serie sau nu, toate lucrările realizate de Maria din această expoziție te îndeamnă să cauți o descifrare a sensului pe care tânăra artistă a vrut să le-o confere tuturor: liniște, joc, căutări, iar armoniile cromatice fac mai plăcută decriptatea lor.

Roxana Bărbulescu – critic de artă