Saptamana culturala DADA Vizual 2016

În săptămâna 20-25 iunie 2016, va avea loc în București, cu ocazia centenarului Dada, o suită de evenimente culturale și științifice, care aduc alături oameni de teatru, de film, critici de artă și cercetători din România, Elveția, Marea Britanie, Germania, Italia, Belgia, Ungaria, China și altele.

Săptămâna DADA VIZUAL este organizată de Centrul de Excelență în Studiul Imaginii CESI, Universitatea din București, în colaborare cu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Muzeul Național de Artă al României, Teatrul UNTEATRU București și Arhiva Națională de Filme − Cinemateca Română.

PROGRAM:

• Luni, 20 iunie, ora 19.00 − Cinemateca Română (Sala Eforie)
DADAFILM, DADAFOTO ȘI ALȚI BASTARZI AI CULTURII VIZUALE DIN ROMÂNIA.
Prezentator: Igor Mocanu.

Prezentarea își propune observarea transversală a contagiunii, abdicării și complicităților culturii vizuale autohtone și, în mod special, a culturii filmului („film culture”) cu proiectul dadaist.

BALETUL MECANIC / BALLET MÉCANIQUE
Franța, 1923/1924, a/n, mut, Nonficțiune, 10m24s
R. Fernand Léger, Dudley Murphy

ANTRACT / ENTR’ACTE
Franța, 1924, a/n, mut, nonficțiune, 19m52s
R. René Clair, Francis Picabia

DADASCOPE
SUA, 1961, Documentar experimental, 39 min
R. Hans Richter

• Marți, 21 iunie, ora 20.00 − Teatrul UNTEATRU București (Str. Sfinții Apostoli, nr. 44)
DADA DADA DADA. SE BÂLBÂIE CUMVA? Spectacol-lectură după o idee din Travesties, de Tom Stoppard.
Cu: Liviu Pintileasa, Richard Bovnoczki, Bogdan Cotleț, Mihaela Trofimov, Vladimir Turturica.
Comentatori: Octavian Saiu și Sorin Alexandrescu.
Regia: Andrei și Andreea Grosu.
Elemente scenografie: Vladimir Turturica.

Cinci text bucurie cuvinte, oameni întâlniri copac tzara dada lenin convorbiri spectacol etc. etc.

• Miercuri, 22 iunie, ora 17.00 − Muzeul Național de Artă al României (Sala Rotondă, intr. din str. Știrbei Vodă, nr. 1-3)
DADA CADE-N ARTĂ.
Conferențiar: Erwin Kessler.

Conferința va presenta pictura lui Marcel Iancu din anii 1920, din România, ca simptom al retragerii precipitate din dadaism, din radicalism și din anarhism spre formule moderniste clasice, în care se îmbină trimiteri expresioniste cu structuri post-cubiste − o avangardă de paradă, conservatoare, prost mascată de invocarea unor clișee compoziționale și iconografice care mimează rebeliunea, dar sunt profund retrograde, caduce.

 • Joi, 23 iunie, ora 17.00 − Muzeul Național de Artă al României (Sala Rotondă, intr. din str. Știrbei Vodă, nr. 1-3)
  MARCEL IANCU: FIGURILE ȘI LOCURILE.
  Conferențiar: Sorin Alexandrescu.

  Marcel Iancu în anii 1920: de la constructivism la căutarea unui nou spațiu, în care figurile intersectează dramatic locurile și chipul uman este neîncetat deconstruit și reconstruit.

  • Vineri, 24 iunie, ora 09.30 − Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” (Aulă – Calea Victoriei, nr. 88): COLOCVIUL INTERNAȚIONAL DADA VIZUAL. Organizator: Centrul de Excelență în Studiul Imaginii CESI, Universitatea din București.

  Colocviul propune în prima zi conferințe plenare susținute de cercetători din Marea Britanie – Stephen Forcer și Kathryn Brown – și România − Sorin Alexandrescu −, precum și paneluri tematice despre arhitectură, mișcarea Dada în diverse țări, teatru și film.

  Vineri, 24 iunie, ora 19.30 − Teatrul UNTEATRU București (Str. Sfinții Apostoli, nr. 44): TZARA ARDE ȘI DADA SE PIAPTĂNĂ (Fantoma de la Elsinore), de Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu. Spectacol invitat, urmat de un dialog cu publicul. Co-producție: Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, Teatrul Național Cluj, Asociația Persona. Participare asigurată de UBB Cluj și de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca în cadrul proiectului „Dada >100: Viață/Artă/Muzeu”.

Distribuția: Tristan Tzara: Filip Odangiu / Sf. Gargal, Marcel Iancu și alte personaje: Rareș Stoica / Sf. Casdoas, Hugo Ball și alte personaje: Cătălin Codreanu / Sf. Govdela, Richard Huelsenbeck și alte personaje: Cristian Grosu / Emmy Hennings, Maya și alte personaje: Ștefana Pop-Curșeu
Regia: Ștefana Pop-Curșeu
Scenografia: Filip Odangiu și Rareș Stoica / Video și sound design: Rareș Stoica / Coregrafia: Cătălin Codreanu / Fumisterii: Cristian Grosu / Lumini: Jenel Moldovan.

• Sâmbătă, 25 iunie, ora 09.30 − Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” (Aulă – Calea Victoriei, nr. 88): COLOCVIUL INTERNAȚIONAL DADA VIZUAL. Organizator: Centrul de Excelență în Studiul Imaginii CESI, Universitatea din București.

A doua zi de colocviu se deschide cu conferințe susținute de doi cunoscuți curatori de expoziții despre avangardă și, recent, Dada – Cathérine Hug (Elveția), Erwin Kessler (România) și Matei Vișniec (Franța) – și continuă cu un panel dedicat contribuției feminine în cadrul Dada și cu o secțiune (două paneluri în paralel) dedicată tehnicilor artistice în relație cu mișcarea Dada, precum suprarealismul și altele.

Mai multe informații pe: facebook.com/DADA.Vizual

Ilustrație semnată de artistul vizual George Anghelescu