Sfinţii Voievozi în icoana ortodoxă

Librăria Bizantină şi Graphais, în parteneriat cu Muzeul Naţional Cotroceni a organizat în perioada 12 – 17 mai 2014, în Pivniţele Cantacuzine ale muzeului, atelierul internaţional de pictură, masa rotunda şi expoziţia „Sfinţii Voievozi în icoana ortodoxă“.

IMG_1947Gabriel Toma Chituc………….

………….

………….

 

 

 

 

 

 

Nasterea sf Constantin Brancoveanu, Sfintii Stalpnici Simeon si Daniel
Pictor Gabriel Toma Chituc
tempera cu ou pe panou de lemn

“Deloc intamplator, actualul stadiu al investigatiilor formale sustinute de Toma Chituc este cel al unei aplecari serioase, tenace, catre originile propedeutice ale iconografiei, respectul pentru Erminia cea drept-pilduitoare este vestea cea buna pe care iconarii trebuie sa o aduca ca ofranda acestor vremuri… dizolvante si spulberatoare de suflete.”(Vladimir Bulat, februarie 2007, fragment din prefata cartii Icoane Toma Chituc)

link util:
icoanetomachituc.blogspot.ro

 

 

IMG_1933IMG_1930……………..

 

………………………………………

 

Sfintii Martiri Brancoveni, Sfanta Mahrama cu Sfintii Brancoveni
Pictor Vasile Tudor
tempera cu ou pe panou de lemn

” …în pictura bizantină, portretele sunt abstractizate, reduse la esenţă, la caracter, la blândeţe, la caracteristici ale sufletului, şi nu neapărat la cele ale corpului fizic.”  (Vasile tudor)………

Interviu cu Vasile Tudor:

Lumina……..

……..……………………………….

IMG_1922 IMG_1919 IMG_1917

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bradul Chiparos, Sfintii Martiti Brancoveni, Chiparosul Sfintilor martiri Brancoveni
Pictor-restaurator Elena Murariu
tempera cu ou pe panou de lemn…..…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

IMG_1998

Martiriul Sfintilor Brancoveni
Pictor-restaurator Elena Murariu
tempera cu ou pe panou de lemn

“Pentru mine, icoana este un prilej de a-L slavi pe Dumnezeu, un prilej de meditatie, o marturisire a credintei, o lucrare nascuta din dor de vesnicie si de pace duhovniceasca”. (Elena Murariu)

Interviu cu elena murariu:

Observatorul

 

 

 

IMG_1913Deisis cu Sf Martiri Brancoveni
Pictor Daniel Codrescu
tempera cu ou pe panou de lemn

 

„Un sfant se naste in icoana cand el este deja recunoscut ca atare, canonic, de Biserica. Nu este o creatie pe care o imaginam, ci pur şi simplu un dat.“ (Daniel Codrescu)

 

 

 

 

 

IMG_1939Iisus Hristos – Pomul vietii
Pictor Restaurator Grigore Popescu
tempera cu ou pe panou de lemn

 

„Pictura lui Grigore Popescu-Muscel este o sinteza a unei viziuni  existentialiste in care se gaseste ecoul trairilor  raportate la credinţa si smerenie. O deschidere a sufletului si a mintii spre valorile spirituale, spre adevarata creatie care integreaza natura in perfectiunea si imensitatea lumii, in universalitate“. (Magda Buce-Radut)

Ziarul Lumina

 

 

 

IMG_1949 IMG_1958

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schimbarea la Fata, Iisus Hristos – Vita Euharistica si Sf. Martiri Brancoven
Pictor Ioan Popa
tempera cu ou pe panou de lemn

“Se cuvine cu aceasta ocazie a multumi tuturor premergatorilor nostri, care au recuperat si continuat, in conditii mult mai neprielnice, tehnica si valorile traditionale ale icoanei. Cu totii, cei care ne-am implicat in acest proiect, fie cu sfatul, fie cu vorba, fie cu fapta, fie cu gandul, sa dam slava Bunului Dumnezeu si tuturor Sfintilor, care au ingrijit cu Duhul, cu indreptarea cugetului si a mainii, incercarile noastre.”
(Ioan Popa, coordonator eveniment)

 

 

IMG_1942

IMG_1935

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minunea din Colose a Sf Arh Mihail, Sf Constantin si Sf Elena Brancoveanu – jertfa dragostei
Pictor Mihai Coman
tempera cu ou pe panou de lemn

 “Este o asezare la un loc a catorva iconari care au curajul si smerenia sa picteze unii in prezenta celorlalti si toti in fata celui mai divers public. Intr-o lume dominata asfixiant de ideologii si practici depersonalizante, colectiviste si totalitariste, ce descurajeaza puternic in fel si chip exprimarea libera a persoanei miscarea in discutie si evenimentul organizat la Cotroceni, sub egida Presedintiei Romaniei, afirma si provoca persoana umana sa-si asume darul esential dumnezeiesc al unicitati, din care decurg diversitatea, creativitatea si originalitatea, chiar si atunci cand este vorba despre pictarea icoanei.  Marea intrebare este cum putem ramane credinciosi traditie si in acelasi timp sa fim originali, creatori, sa evitam riscul reproducerii moarte a unui model produs de predecesori.” (Pr. Constantin Coman)

IMG_205622

 

 

 

 

 

 „Toti participantii sunt iconari tineri, autentici, care in acest moment au ajuns la o maturitate a expresiei artistice. Ceea ce ii uneşte este faptul ca ei sunt formatori de spiritualitate. Scopul este, in primul rand, apropierea publicului de acest gen de manifestari, de icoana.“ (Madalina Mirea, curatorul evenimentului)

 

 

link expozitie:

ateliericoananoua.blogspot.ro