Artista Anita Rădulescu Jianu ne invită, prin intermediul lucrărilor sale expuse în Sala Foaier a Cercului Militar Național, să pătrundem într-un univers pe care-l numește cu atât de mult drag Universul meu! încât nu ne rămâne decât să ne lăsăm purtați într-un spațiu dominat de vibrație, de culoare și de sensibilitate a unei artiste a cărei sinceritate se află transpusă în fiecare tablou în parte, pictura fiind modalitatea ei de a se exprima.
Prezență constantă la saloanele de artă organizate în țară, dar și în străinătate, artista Anita Rădulescu grupează în această expoziție o serie de lucrări care ilustrează mai multe etape din creația sa, atenția fiindu-ne îndreptată pe ultimele sale lucrări în care maniera de redare a peisajelor sau a naturilor statice cu flori se îndreaptă către o simplificare. Materia picturală nu mai are acea densitate a tușelor remarcată în lucrări mai vechi, ci capătă transparențe și rafinamente tonale care domolesc jocul cromatic pe care ne-am învățat să-l regăsim în lucrările ei din anii trecuți.
Seriile de lucrări precum Sozopol, Cazinoul din Constanța, Casa lui Anton Pann sau Meteora sunt dominate de un tonic sentiment al amosferei destinse, armonizarea efectelor cromatice conducând la o individualizare a subiectelor alese. Anita Rădulescu ne propune imagini în care lumina plutește cuprinzând întregul spațiu plastic, tablourile sale fiind impregnate de o vivacitate a tușelor care produce acea modulare ce imprimă dinamism întregii compoziții, dar și o afectivitate lirică ce dezvăluie bucuria pe care artista o simte în fața naturii.
Neliniștea temperamentului său se reflectă în fiecare lucrare, evidențiind acel neastâmpăr al unei permanente căutări de diversificare a registrului cromatic, specific fiecărui anotimp, conducând firesc la o varietate a armonizărilor. Complexul Lebăda Pantelimon, Oltul la Cozia, Poiana Țapului, Iarnă românească, Biserica Sf Mercurie Pantelimon sunt doar câteva compoziții cu largi deschideri perspectivale ce captează, pe suprafața restrânsă a pânzei, amploarea acelor peisaje ce se desfășoară spre infinit. Imaginile sale sunt inconfundabile datorită acelui ritm care pulsează în fiecare compoziție, acelei țesături cromatice care accentuează contrastul dintre mobilitatea cerului sau a apei și teluricul insulelor de verdeață din care se zăresc siluetele unor arhitecturi, biserici maramureșene sau case prahovene.
Aceeași plăcere simțită în momentul în care pictează transpare și din naturile sale statice cu flori, cărora le conferă o expresivitate particulară prin însăși simplitatea lor. Compozițiile echilibrate sunt dominate de ceea ce percepția sa vizuală a selectat din materia vegetală a trandafirilor, crinilor sau florilor de vară, punctând delicata lor prezență prin accente de roșu, verde sau galben sau de combinații ale acestora, într-o unitate deplină. Această expresivitate a florilor este potențată de plasarea lor pe un fundal neutru ce amintește de cromatica și maniera de redare a cerului din peisaje, cu acele tente de albastru ce înmagazinează o luminozitate aparte.
Privind în ansamblu această expoziție a Anitei Rădulescu, acest univers pictural închegat din comuniunea firească dintre trăirile interioare, intime ale artistei și datele reale ale peisajelor sau ale naturilor statice cu flori, nu putem decât să fim părtași la această confesiune plastică și să încercăm să simțim aceleași emoții care i-au declanșat spiritul creator.
Roxana Bărbulescu – critic de artă