Vernisaj “Incognito – The architects” de Albert Sofian


Galeria Galateca găzduiește în perioada 14 octombrie – 4 noiembrie expoziția „Incognito – The Architects”, realizată de artistul sibian Albert Sofian. Proiectul prezintă desene de mari dimensiuni realizate pe pânză cu smoală, calamină și pastel uleios (o tehnica mixtă originală elaborată în timp de artist), ce explorează simboluri și teorii ale dihotomiei bun-rău cu referinte la reprezentări ale acestora în istoria artelor plastice.

În ziua vernisajului Albert Sofian va reconstitui un colț din atelierul său în cadrul galeriei, unde va performa live la șevalet o interpretare de „studiu figură umană” după model. Proiectul se înscrie în programul multidisciplinar al galeriei Galateca.

„Poate că cea mai profundă și reprezentativă expresie scrisă de un gânditor modern cu referire la Satan, este cea a lui Baudelaire: ,,Cea mai frumoasă șiretenie a Diavolului constă în a ne convinge că el nu există“. În legătură cu această declarație, Denis de Rougemont, în lucrarea Partea Diavolului, afirma: ,,Trebuie să recunoaștem că această scamatorie nu a reușit niciodată mai bine decât în epoca contemporană. Și, chiar daca mai credem «încă» în Dumnezeu, credem totuși atât de puțin în Diavol“. În general, sursa supranaturală a răului este identificată la nivelul spiritelor întunericului, altfel spus, a diavolilor sau a demonilor. Daca vom face referire la demonii Regelui Solomon, așa cum apar ei în descrierea făcută în documentul „Cla’Vicula Salomonis Regis“ sau “The Lesser Key of Solomon the King”, vom întalni printre abilitățile acestor entitati capacitatea de a face bine, de a restaura onoarea pierdută si de a reabilita individul. Dacă ținem cont de natura demonica a acestora, atunci vom realiza care este binele pe care aceștia pot să îl genereze sau ce fel de onoare aduc cu sine. Va trebui sa apreciem cât de volatilă poate sa fie ideea de bine sau de rău atunci când rațiunea indică doar o trăire pentru sine, satisfacția la nivel de individ motivată de un sentiment egoist, prin care doar sinele există ca centru al universului, ignorând posibilitatea bucuriei vieții în comuniune cu ceilalți.”
(Fragment din teza de doctorat „Originile raului si reprezentarile acestuia in artele plastice” 2013 de Albert Sofian)

Vernisaj 14 octombrie ora 19

Curator Mihai Zgondoiu