Al IV-lea Simpozion „Petre Oprea” de istoria artei româneşti

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“, Sala Victor Ion Popa

Iniţiat în anul 2012 de către Federaţia Româna a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO în memoria istoricului şi criticului de artă Petre Oprea (1928-2011), simpozionul, care are loc în preajma zilei de Sfântul Petru, a fost de la bun început susţinut de Comitetul Naţional Român – Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), Societatea Colecţionarilor de Artă din România şi în mod deosebit de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, totodată gazdă a manifestării.

În cadrul simpozionului vor susţine comunicări istorici şi critici de artă, muzeografi, artişti plastici, colecţionari şi alte categorii legate de fenomenul artei româneşti, trecute şi actuale.

Scopul organizatorilor este de continua abordarea complexă a istoriei artei plastice româneşti, iniţiată de Petre Oprea, cel care a introdus în cercetarea domeniului studierea sistematică a colecţionismului de artă, a grupărilor artistice, a sistemului de burse pentru artişti, a comerţului de artă, a istoriei criticii de artă şi multe alte teme nestudiate anterior.

Începând cu a doua ediţie (2013), simpozionul a fost însoţit de câte o expoziţie cu lucrări aflate în diferite colecţii private. Anul acesta expoyiţia propusă este Grafică românească inedită din colecţiile Irina şi Liviu Gavrilescu, Ghiocela şi Karlfried Patzelt, Dan şi Rodica Zlatanovici,  a cărui vernisaj va avea loc joi, 25 iunie, la ora 12, în sala „H. H. Stahl“.

petre oprea simpozionExpoziţia reuneşte lucrări din trei reputate colecţii bucureştene, constituite cu migală, competenţă şi pasiune de-a lungul mai multor decenii. Pasiunea avizaţilor colecţionari este demonstrată şi prin colecţionarea de opere grafice ale marilor nume din plastica românească, ştiut fiind că numai adevăraţii iubitori de artă preţuiesc acest domeniu mai puţin spectaculos ca pictura, dar tot atât de rafinat, şi care adeseori dezvăluie aspecte mai puţin vizibile ale artei marilor maeştri. Lucrările din expoziţie sunt pentru prima oară prezentate publicului.

Membrii ai Societăţii Colecţionarilor de Artă din România, cei cărora le aparţin lucrările sunt de profesie ingineri, ceea ce are darul de a combate prejudecata curentă potrivit căreia această profesiune nu este interesată de artă.

O menţiune aparte se cuvine colecţionarului prof. dr. ing. Dan Zlatanovici, care ne-a părăsit în acest an, un specialist de talie internaţională în domeniul energeticii, autor al mai multor tratate, care îşi găsea timp şi pentru pasiunea sa, arta plastică românească.

Pot fi admirate în expoziţie creaţii grafice ale lui Theodor Aman, Dimitrie Ghiaţă, Magdalena Rădulescu, Lucia Dem Bălăcescu, Alexandru Ciucurencu, Adam Bălţatu, Jules Perahim şi alţii, iar dintre contemporani, semnăturile aparţin unor nume ca Ion Sălişteanu, Simona Vasiliu Chintilă, Mircea Ciobanu, Clarette Wachtel, Corneliu Vasilescu, Horea Paştina, Dinu Rădulescu