Aurelian Broască – pictură @ Muzeul Memorial ”Nicolae Grigorescu”

În perioada 10 – 23 august 2023, Muzeul Memorial ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina are plăcerea să găzduiască expoziția de pictură și desen a artistului vizual Aurelian Broască.

”Apetența pentru redarea chipului uman este o constantă în arta lui Aurelian Broască. Varietatea, atât a fizionomiilor, cât și a atitudinilor umane reprezintă o sursă inepuizabilă de inspirație pentru realizarea lucrărilor sale în ulei, acuarelă, pastel sau creion. În expoziția găzduită de Muzeul Memorial ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina putem admira o serie de acuarele și desene, de mici dimensiuni, ce vin ca o completare a lucrărilor realizate în ulei ce au fost expuse la Muzeul de Artă din Constanța anul acesta.

Artistul traduce vizual starea umană, în flexibilitatea și dinamica ei, într-o viziune originală și un limbaj propriu de redare în care se remarcă o simplificare a scriiturii picturale și o spontaneitate în redarea trăsăturilor dominante ale chipurilor umane ce demonstrează calitatea de bun desenator a lui Aurelian. Apelând la o paletă coloristică redusă la tonuri diluate de brun, verde, roșu sau albastru, precum și la efectele de transparență specifice acestei tehnici a acuarelei, el reușește, printr-o siguranță a desenului, să realizeze, din câteva trăsături de penel, o serie de fizionomii ce vin să le completează pe cele redate pe pânză.”

Roxana Bărbulescu, critic de artă