La mijlocul lunii septembrie, Berlinul devine in fiecare an un punct fierbinte al vietii artistice internationale.
Intre 15 si 20 septembrie, in cadrul Berlin Art Week, au loc vernisaje, targuri de arta, expuneri ale celor mai importante colectii private, mese rotunde si multe alte manifestari, care doar amintite ar umple cateva pagini. Berlin Art Week este un eveniment atat de complex, incat este fizic greu de vizitat (raspandit in tot orasul, vernisajele, proiectiile, spectacolele si multe dintre discutii se pot suprapune), este in acceasi masura dificil de patruns si de explicat. De aceea sper ca voi fi iertata daca voi scapa cateva dintre manifestari.
Anul acesta, Berlin Art Week ajuns la a 5-a editie, a propus peste 120 de evenimente artistice, la organizarea carora au participat peste 50 de parteneri. Institutii artistice importante, dintre care amintesc doar NBK (Neuer Berliner Kunstverein) si KW Institut for Contemporary Art, au organizat expozitii si prezentari de artisti. Au fost proiectii de filme scurte despre arta si artisti la Kino International, cinematograf emblematic pe care impatimitii Berlinalelor il cunosc deja, dar si o proiectie de 12 ore despre abia terminata editie a 9-a a Berlin Biennale, ce precede saptamana artistica.
Muzeul de arta contemporana Hamburger Bahnhof, a gazduit expozitia lucrarilor premiate de Galeria Nationala in anul 2015; Shinkel Pavilion a prezentat expozitia Paul McCarthy, Me Collectors Room a prezentat-o pe Cindy Sherman, NBK a expus arhiva Rene Block, noua colectii private au fost deschise publicului si o multime de galerii particulare au luat parte la eveniment cu vernisarea concomitenta a unor expozitii temporare. Desi nu acesta este subiectul prezentarii mele, nu pot sa nu amintesc (cu mandrie) ca una dintre cele 33 de galerii participante la Berlin Art Week este Anaid Art Gallery, iar curatorul galeriei, Dr. Diana Dochia, a ales sa expuna cateva lucrari recente de pictura si colaj 3d semnate de Alexandru Radvan. In prima lui expozitie din Berlin, Torrid Geometry, Radvan prezinta subiecte normale in scenografia grandioasa antica ce apare des in opera lui.
………………………………………………………………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………………………………….
Insa punctul central si asteptat al saptamanii artistice berllineze, a fost deschiderea celor doua targuri de arta “abc art berlin contemporary” / si “Positions Berlin” care au reunit peste 350 de artisti. Deschiderea oficiala a targurilor de arta a vut loc in Kino International, in prezenta domnului Michael Müller, primarul Berlinului si a discursului sau, cu proiectia filmului despre colectia britanica Haubrock intitulat “No Joke, My Dear” si cu petrecerea de deschidere realizata in colaborare cu revista de arta Monopol.
………………………………………………………………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………………………………….
Cele doua mari targuri de arta au avut anul acesta directii diferite. In timp de Positions Berlin s-a axat pe expozitii de grup sub tema inovatiei in arta contemporana, de altfel o tema actuala pe plan international, abc berlin a preferat sa prezinte artisti ca individualitate, artisti care transforma experiementul in joaca. O trasatura comuna ar fi locatia targurilor: doua foste gari reamenajate, ce ofera cu generozitate imense spatii multifunctionale in care arta, sub toate aspectele ei, este la ea acasa. Positions Berlin a avut loc in Postbahnhof an Ostbahnhof (fosta gara a postei din Berlinul de est) iar abc berlin in Station Berlin, un spatiu in centrul vestic, descris de organizatori ca o prima destinatie artistica a Berlinului. As vorbi mai mult despre aceste locatii artistice extrem de interesante si ofertante, versatile chiar, in care urmele trecutului sunt mai prezente vizual decat recentele modernizari si refaceri, dar daca va permiteti cateva minute sa accesati paginile lor de web, puteti descoperi singuri bogatia de utilizari a fostelor gari.
A treia editie a targului Positions Berlin a prezentat 74 de galerii din 13 tari. Pentru cei interesati aici este lista expozantilor si aici lista artistilor . Organizatorii au ales o selectie care sa reflecte calitatea si actualitatea noilor tendinte din arta contemporana, fara a fi influentati de curentele deja stabilite si etichetate ca atare, pentru a extinde vedearea de ansamblu asupra artei contemporane.
abc berlin s-a dezvoltat in schimb ca o platforma pentru galeriile internationale, care sa prezinte artisti internationali in Berlin. Fondat in 2008, targul abc a cunoscut ani mai rodnici, in care a expus peste 100 de galerii, dar si perioade mai grele. Anul acesta targul a devenit platforma prin care 61 de galerii din toata lumea, au prezentat artisti contemporani, ancorati in realitatea sociala a tarilor lor si care se exprima print-o forma artistica apropiata instalatiei. Dar nu o instalatie dusa la extrem, ci una subtila, o instalatie a lucrarilor lor, fie ca e vorba de pictura, interventie pe obiect, sculptura sau in rare cazuri, proiectie. Si in ciuda faptului ca este un targ de arta, care aduce impreuna galerii din colturi indepartate ale globului, din tari cu traditii diferite, expozitia este impresionant de unitara si, ca sa folosesc un cuvant dezavuat in critica de arta, expozitia este cu adevarat frumoasa. La aspectul unitar al intregii expunerii a ajutat si faptul ca au fost inlaturate granitele fizice ale galeriilor, prezentze extrem de discret semnalate in spatiu, si mai ales accentul pus pe artisti, care au avut de altfel mini expozitii personale.
Nu voi detalia lucrarile, am facut cateva fotografii si as prefera sa le las sa vorbeasca, dar trebuie sa amintesc prezenta unui alt important artist roman in cadrul acestui targ, Daniel Knorr reprezentat de Galerie nächst St. Stephan Rosemarie Schwarzwälder din Viena. Lucrarea sa se intituleaza “Solo-Bunker” si este un bunker de o persoana din cel de-al doilea razboi mondial. Cilindrul de doi metri cu forma de cartus urias, este prevazut cu o usa si sase mici deschideri/ferestre, pentru ca a fost folosit in razboi ca punct de observatie provizoriu al pompierilor. Bunkarul de cinci tone, cu peretii de 20 de centimetri grosime are urme de bombe pe suprafata. Dupa razboi, de-a lungul anilor, a trecut prin timp nefolosit, neluat in seama si greu de crezut ca a fost bunkar. Daniel Knorr l-a bagat insa in seama, si l-a folosit pentru a-l transforma in lucrare de arta. Bunkarul pune problema relatiei trecutului istoric cu prezentul, al individualitatii in raport cu arta. Publicul putea intra in interiorul bunkarului, pe intrarea extrem de mica, pentru a exeprimenta senzatia de inchidere intr-un spatiu atat demic, in raport cu exteriorul.
……………………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………………………..
Atmosfera targurilor este foarte calda, vizitatorii sunt interesati si, sa-mi fie iertata expresia, excentrici, dar asa sunt si utilitatile, marcajele si mancarea. In sali special amenajate, au loc adevarate performance-uri culinare dirijate de personaje pitoresti din mainile carora ies mici bijuterii comestibile. Pana si denumirile sunt neobisnuite, la fel si aspectul, prezentarea si cromatica produselor. Intr-o tara in care “Wurstul” este rege, o atat de mare derogare de la traditie este un lucru surprinzator si neobisnuit. Si aici se simte influenta modei internationale, gasesti la un loc mancare bio ayurveda, vegana, budista, paleo, raw, fara gluten, fara zahar samd, in acord de fapt cu expozitiile. Intre atatea culori, arome si alaturari neasteptate de legume, sau fructe, nu poti sa nu simti o oarecare confuzie alimentara 🙂 Si daca tot am ajuns la aspectul practic al targurilor, nu in ultimul rand conteaza si pretul biletului. Arta e scumpa, spune o expresie destul de vanturata. Accesul la ea este si el destul de ridicat. Un bilet la Positions a fost 12 Euro in timp ce unul la abc berlin contemporary, 14 Euro. Pana la 12 ani, copiii au insa acces gratuit. Dar si alte manifestari din cadrul Berlin Art Week au avut bilete de intrare, ceea ce, insumat, duce la o suma destul de mare. Totusi, ultimele comunicate de presa au anuntat ca la Positions Berlin au fost peste 17 000 de vizitatori iar la abc berlin in jur de 30 000 de vizitatori in trei zile, ceea ce este un semn foarte bun pentru interesul si disponibilitatea publicului pentru arta contemporana.
Raluca Olga Constantin – critic de arta
…………………………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………………………