Colaje textile în opera Margaretei Sterian – 120 de ani de la naşterea artistei
În an aniversar Margareta Sterian, la 120 de ani de la naşterea artistei, Muzeul Naţional Cotroceni organizează expoziţia “Colaje textile în opera Margaretei Sterian”, în colaborare cu Muzeul Județean Buzău.
Vernisajul va avea loc miercuri, 19 aprilie 2017, ora 18.00, în spaţiile medievale, în prezența doamnei Sanda Vișan, a reprezentanților instituțiilor partenere, și a altor invitați.
Prin expoziția aniversară, curatorul Raluca Băloiu aduce în centrul atenției tehnicile noi, precum şi diversele materiale experimentale utilizate de Margareta Sterian în opera textilă, pe parcursul a patru decenii de creație. Contactul artistei cu diferitele mișcări și grupări artistice asemenea avangardei istorice, realismului magic sau expresionismului – a dus către deschiderea orizontului tematic, tehnic, și către o abordare plastică eclectică. Deschiderea în 1969 a expoziției personale de tapiserie de la Galeriile Katia Granoff din Paris marca afilierea la deschiderea culturală internațională căreia Margareta Sterian i se alătura prin expunerea panourilor decorative realizate în tehnica colajului textil.
Elementele florale, simbolurile artei medievale românești (chivotul, ctitorii etc), fragmentele autentice din vestimentația costumului popular românesc, măștile, decorul de teatru, elementele din arhitectura citadină din lucrările de tapiserie se regăsesc în opera grafică prezentă în expunere, iar câteva fotografii biografice vin să întregească conceptul curatorial.
Margareta Sterian a fost un veritabil spirit enciclopedic, exprimându-se în domenii diferite, de la pictură, grafică, arte decorative, scenografie, la poezie, proză și traduceri din operele fundamentale din literatura lumii. În 1934, la Editura Cartea Românească a apărut la sugestia Reginei Maria volumul de versuri “Antologia poeziei poloneze contemporane”, alcătuită de poeta poloneză Dusza Czara și de Margareta Sterian.
Legătura cu Buzăul nu este întâmplătoare, întrucât Margareta Sterian s-a născut aici în 16 martie 1897, iar vara lua lecții cu Gore Mircescu, reprezentant al impresionismului românesc. Margareta Sterian a continuat studiile artistice începute la București – în ambianța profesorului de pictură și gravură, Richard Canisius – la Paris, studiind pictura cu Georges Braque la Academia Ranson și artele decorative la École du Louvre. Parisul i-a deschis artistei orizontul cultural, aici vizitând expozițiile temporare și permanente, fiind atrasă în special de tapiseriile medievale „Dame à la licorne” de la Muzeul Cluny, pe care începe să le studieze.
Margareta Sterian debutează expozițional în 1929, la București (Sala Mozart) cu lucrări realizate la Paris și în țară, participă la Saloanele Oficiale și la expozițiile grupărilor: „Criterion”, „Arta Nouă”, „Contimporanul” și „Grupul plastic 1934”. Excluderea Margaretei Sterian din Uniunea Artiștilor Plastici în anii `50 a condus la retragerea sa în atelier, unde s-a axat pe experimentul textil, pe schițele pentru decorul pieselor de teatru și pe traduceri. La expoziția retrospectivă de pictură, grafică și tapiserie de la Sala Dalles, din 1977, Dan Hăulică afirma: “Panourile textile ale Margaretei Sterian reprezintă o noutate pentru România, ele sunt expresii ale protestului împotriva consumerismului.” Exegeta operei Margaretei Sterian, Mariana Vida consideră că asocierea unor fragmente de țesături divers imprimate și colorate constituie o modalitate de recuperare a fragmentelor textile, procedeu de execuție care vine pe filiera americană a patchworkului (Mariana Vida, Margareta Sterian, Opera decorativă, Fundația Națională pentru știință și artă a Academiei Române, p 10).
La 9 septembrie 1992, Margareta Sterian încetează din viață.
**********************************************************
Pentru a putea participa la acest eveniment vizitatorii sunt rugaţi să completeze formularul online de pe pagina oficială a Muzeului Naţional Cotroceni – www.muzeulcotroceni.ro sau pe pagina de facebook – www.facebook.com/muzeulcotroceni: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc1MLsXcgPmCYSfTgSXzS4wP-CpagBb3YK2SOZ_aVnqlv1Iiw/viewform?c=0&w=1
Înscrierea poate fi făcută până marţi, 18 aprilie 2017, ora 10.00. Accesul va fi permis începând cu ora 17.15 în baza actului de identitate în original.