Fiecare expoziție de artă este un amestec de exuberanță și teamă, de încredere în sine, dar și frică. Dar odată trecută linia de inițiere, ești condus într-un în spațiu privilegiat, cel al artei, cu tot ceea ce presupune acesta: muncă, inspirație, reușite, dar și nemulțumiri, și începi să te simți ca acasă, să te regăsești în fiecare trăire atunci știi că ți-e destinat să-i aparții.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Pentru Corina Cadariu Florea piatra de încercare, startul, depășirea liniei de demarcație a fost expoziția de anul trecut, Amprenta zborului, iar succesul pe care l-a avut atunci i-a dat energia necesară să-și continuie drumul, să facă pași mărunți, dar siguri, în acest univers al artei, urmând o cale căreia a reușit, într-un timp destul de scurt, să-i confere un specific doar al ei. Și este firesc să regăsim în această expoziție lucrări realizate într-o viziune personală, diferită, pentru că tot ceea ce vedem astăzi expus a pornit din interior, din instinct, fără influențe din exterior, fără pretenții de a se încadra într-un curent anume sau de a se apropia stilistic de vreun artist cu renume. Corina nu caută să respecte reguli sau principii, cu alte cuvinte nu se lasă constrânsă de nimic.
Ceea ce ne propune ea în această expoziție este o imersiune în vis, într-un loc imaginar căruia îi conferă diverse forme, ce sunt de fapt niște sugestii care-ți lasă libertatea de a-ți pune amprenta visului tău. Cu toții visăm, dar de obicei lăsăm visele să zboare în neant sau le păstrăm undeva ascunse, rar dorind să le concretizăm în imagini vizibile, poate din neputință, de cele mai multe ori reținându-le doar senzația.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Corina însă a reușit însă să dea forme viselor în toate ipostazele lor: de reverie, de aspirație sau iluzie, le-a conturat într-o manieră firească, cu bucurie, cu entuziasm, cu emoție, aducându-le într-o zonă care să ne fie și nouă accesibilă, le-a dat forme cu care să empatizăm cu ușurință. Ea și-a găsit în artă modul original de a-și transmite ideea, gândul, visul, prin compoziții pline de dinamism ce incorporează energii emoționale ce fac din desenele ei descărcări expresive cu un puternic caracter gestual.
Lucrările sale sunt configurate din armonii născute din asocieri de forme geometrice care nu caută să imite nimic din realitate, ci doar să construiască visul, nevăzutul, prin țesături de linii de diverse intensități, de curbe și contracurbe ce fac din suprafețele compozițiilor adevărate câmpuri de forță ce generează combinații fanteziste, încărcate de un dinamism pe care îl regăsim în toate lucrările sale, titlurile care le însoțesc oferindu-ne indiciul sau confirmarea visului către care artista s-a îndreptat.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………………………………………
De asemenea este de remarcat modul în care lucrările sale capătă prin pasteluri picturalitate. Linia își pierde aparent din tărie în favoarea culorilor discrete și armonioase ce generează forme complexe ce încep să capete volum desprinzându-se parcă de suportul hârtiilor colorate. Ele accesează spațiul imaginarului prin meandrele sau simplitatea întrupării unor vise transpuse gestual pe suprafețe ce formează trasee ce umplu în mod firesc golurile,
Dar indiferent de tehnica folosită, pastel sau peniță, ductul liniilor cu care Corina construiește geometriile afective incorporează toată energia ei emoțională, apropiindu-i tot mai mult compozițiile de conturul imaginar al viselor văzute ca o condiție esențială a eliberării, a ruperii de cotidian. Ușurința, lejeritatea cu care Corina își concepe lucrările, spontaneitatea, capacitatea de a se desprinde de raționalul specific matematicianului și de a crea un cadru deschis dialogului cu privitorul, implicându-l și direcționându-l pe făgașul propriilor trăiri, sunt elemente care îi caracterizează tablourile pe care astăzi le avem reunite în această expoziție.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Conturul visului Corinei Cadariu Florea trece și în dimensiunea literară, iar cartea, intitulată Conturul visului pe care dorim să o lansăm astăzi în cadrul acestui vernisaj vine să-i completeze latura artistică, deși, dacă ar fi să o luăm cronologic, poezia a fost prima ei manifestare în plan cultural. Vom descoperi în paginile acestei cărți, pe lângă ilustrația grafică ce-i aparține, și o serie de poezii scurte care surprind esența gândurilor, a viselor sale:
“Visele au vibrație inițială
Apoi se pierd în timp
Fără busola
ce ar putea
reconstitui drumul…
Deși par a muri odată cu noi
Visele trăiesc mai departe… “
Roxana Bărbulescu, critic de artă