EGAL. Arta si feminism in Romania moderna – MNAR

Muzeul National de Arta al Romaniei ne propune in perioada 17 decembrie 2015 – 17 aprilie 2016, sa vizitam o expozitie de exceptie: „EGAL. Arta si feminism in Romania moderna”.

Valentina Iancu, istoric de arta si specialist in cadrul Departamentului de Arta Romaneasca Moderna, este curatorul expozitiei coordonata de Monica Enache, sef birou,  Departamentul de Arta Romaneasca Moderna din cadrul Muzeului National de Arta al Romaniei.

„EGAL. Arta si feminism in Romania moderna”propune o lectura noua si complexa a artei feminine.
Creatiei primelor artiste din Romania i se alatura activitatea militanta pentru emancipare pe care acestea au desfasurat-o ca parte complementara a unui intreg insuficient explorat pana astazi.
Expozitia reuneste opere semnate de 21 de artiste, printre care se numara Cecilia Cutescu-Storck, Nina Arbore, Nadia Bulighin, Maria Ciurdea Steurer, Irina Codreanu, Milita Petrascu, Merica Ramniceanu, Magdalena Radulescu.

Invitand la abandonarea oricaror prejudecati, demersul expozitional este o incursiune spectaculoasa si revelatoare in universul necunoscut al unor creatoare al caror parcurs artistic este strans legat de miscarea feminista.

Alaturi de lucrari din patrimoniul MNAR, expozitia include un numar de piese importante si necunoscute publicului, realizate de Olga Greceanu si Theodora Cernat Popp, imprumutate de la familiile artistelor. Selectia este completata cu picturi si sculpturi provenind din alte colectii muzeale aflate la Biblioteca Academiei Romane, Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul „Frederic Storck si Cecilia Cutescu-Storck”, Muzeul de Arta Constanta si Muzeul de Arta Vizuala Galati.

Expozitia „EGAL. Arta si feminism in Romania moderna”este insotita de un catalog si de o serie de evenimente conexe : programe educative si ateliere pentru familii, vizite ghidate si conferinte.
Participarea la aceste evenimente se va face pe baza unei rezervari prealabile la adresa de e-mail programari@art.museum.ro sau la telefon 021.314.81.19, conform unui program care va fi disponibil pe site-ul muzeului.

EGAL. Arta si feminism in Romania Moderna | MNAR (parterul Galeriei Nationale) | 17 decembrie 2015 – 17 aprilie 2016
Vernisaj: miercuri, 16 decembrie 2015, orele 18.00
Program de vizitare: miercuri — duminica, 10.00 — 18.00
Gratuit: prima miercuri din fiecare luna
Tarif: 10 lei