Expoziţia de pictură şi grafică “Mărgăritare Brâncoveneşti” a Elenei Murariu ce a avut vernisajul la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” vineri, 4 iulie, 2014 arată faptele Martirilor Brâncoveni, ce apar peste veacuri, ca adevărate mărgăritare culturale şi spirituale ale neamului românesc, constituind un demers iconografic unic ce porneşte de la viaţa Sfinţilor Brâncoveni, de la arta brâncovenească şi de la tradiţiile spaţiului românesc.
În cadrul expoziţiei au fost expuse peste 30 de lucrări de grafică realizate în culori de apă, cu accente de aur, pe hârtie patinată amintind de vechile manuscrise, dar rămânând ancorate în sensibilitatea artei moderne. În expoziţie au fost dezvăluite pentru prima dată publicului 15 lucrări pe lemn sculptat, pictate pe ambele feţe.
“Suntem la Muzeul Satului, în anul Brâncoveanu 2014. Se împlinesc 300 de ani de la Martirul Sfinţilor Brâncoveni. Eu lucrez de mai mult de 20 de ani la un proiect închinat Sfinţilor Brâncoveni. Sunt prezentate 60 de lucrări, dar proiectul cuprinde un număr de peste 200 de piese. Sunt 60 de lucrări din care circa 15 sunt lucrări pe lemn sculptat şi pictat pe ambele feţe, iar restul sunt lucrări de grafică” a mărturisit pictorul restaurator, Elena Murariu.
Întrebată de ce a ales Muzeul Satului, doamna Murariu a spus că a făcut o ofertă mai multor muzee cu proiectul său. “Muzeul Satului a fost muzeul care a răspuns cererii solicitate, deci nu am făcut la orice muzeu, ci la cele care s-ar fi potrivit cu ceea ce pictez eu. O parte a proiectului se inspiră din rădăcinile satului românesc, din tradiţia ancestrală a satului românesc, şi atunci mi s-a părut foarte potrivit ca acest proiect să aibă loc la Muzeul Satului”, a mai adăugat doamna Elena Murariu.