EXPO – Pictori romani contemporani

Galeriile Institutului Cultural Roman, 1 rue de l’Exposition, 75007 Paris

Vernisaj joi, 26 noiembrie 2015, incepand cu ora 19:30.

Institutul Cultural Roman gazduieste in perioada 26 noiembrie ‒ 18 decembrie 2015, o expoziţie de pictura contemporana romaneasca. Vor fi expuse opere ale clasicilor picturii romaneşti contemporane. Vor fi expuse lucrari ale urmatorilor artişti: Petre ACHIŢENIE , Ion ATANASIU DELAMARE, Constantin BLENDEA , Elena UŢA CHELARU, Corneliu IONESCU, Aurel NEDEL, Ion SALIŞTEANU.

Operele de arta fac parte din colectia Asociatiei Soleil de l’Est. Eveniment organizat in parteneriat cu Asociatia Soleil de l`Est – http://www.soleildelest.org/.

 Expozitia este deschisa publicului de luni pana vineri, intre orele 10h00-13h00 si 14h00-18h00. Asociatia Soleil de l’Est, care a fost infiintata in anul 1994, are scopul de a prezenta arta romaneasca, de a promova schimburile culturale si de arta contemporana din Europa de Est. Asociatia organizeaza, in toata lumea, expozitii de pictura romaneasca, in special in ceea ce priveste pictura contemporana. De la crearea acesteia, Asociatia Soleil de l`Est a organizat mai mult de 90 de expozitii si reprezinta nu numai artisti romani, ci si artisti polonezi, rusi si bulgari, care au fost invitati ai asociatiei la diverse ocazii.

 Petre Achitenie (nascut pe 27 mai 1929, Havarna, judetul Botosani — decedat pe 1 decembrie 2006, Bucuresti) a fost pictor, iar in perioada 1968-1993 profesor universitar la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Bucuresti. Are peste 50 de biserici pictate in toata ţara şi in Basarabia, de şase ori consecutiv, intre anii 1991-1996, declarat fie de britanici, fie de americani “Omul internaţional al anului”, nenumarate alte distincţii romaneşti şi internaţionale, acordate intai de toate pictorului de biserici, Petre Achiţenie.

Ion Atanasiu Delamare este nascut pe 5 ianuarie 1955, in Bucureşti şi este absolvent al Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, Romania. Atanasiu Delamare s-a remarcat pe scena artistica actuala printr-o opera complexa, in care dezvolta un desen insolit si fluid, in relatie, de cele mai multe ori, cu un cromatism rafinat ce ii intregeste complexitatea expresiva.

Constantin Blendea s-a nascut la 2 martie 1929 in satul Gureni, comuna Peştişani, judeţul Gorj. A urmat studiile medii la Targovişte iar apoi, in perioada 1950-1956, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti.

El aduce in opera sa un conţinut tematic care poate fi pus in relaţie cu opera altui descendent din zona Peştişanilor, Constantin Brancuşi. Structuri compoziţionale verticale, de tip coloana, recurenta tema a pasarii şi a zborului, precum şi arhetipala forma semicirculara ce sta la baza unor structuri plastice complexe contureaza marca unui soi de „spiritus loci” ce anima opera celor doi artişti.

De cinci decenii, tablourile şi numele Elenei Uţa Chelaru se regasesc in cele mai prestigioase galerii, muzee, cataloage şi colecţii din lume (Romania, Franţa, Italia, Belgia, Grecia, Israel, Rusia, Liban, SUA, Germania, Norvegia). Absolventa a Institutului de Arte Plastice din Bucureşti, unde a avut profesori precum Samuel Mützner, Catul Bogdan sau Alexandru Ciucurencu, Elena Uţa Chelaru s-a remarcat in pictura contemporana europeana, expunand periodic in Italia, Franţa, Belgia.

Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Romania filiala Iaşi, Corneliu Ionescu a fost profesor la Facultatea de Arte plastice, decorative şi design Universitatea de Arte “George Enescu” Iaşi. Nascut pe 10 august 1938, in localitatea Tatuleşti, judeţul Olt, Corneliu Ionescu a absolvit Institutul de Arte Plastice “N. Grigorescu” din Bucureşti, promoţia 1963, avandu-l ca profesor pe maestrul Corneliu Baba. Lucrarile sale figureaza in muzee şi colecţii private din Romania, Anglia, Franţa, Germania, SUA, Italia, Grecia, Bulgaria, Ungaria, Mexic, Israel, Suedia, Olanda, Canada, Africa de Sud, China etc.

Nascut pe 17 ianuarie 1930, in comuna Vaidei, judeţul Hunedoara, Aurel Nedel a absolvit Institutul Nicolae Grigorescu din Bucureşti in 1956, la clasa profesorului Alexandru Ciucurencu. In 1958, a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici, iar, intre 1961 şi 1962, a fost asistent la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu. Lucrarile sale pot fi regasite in muzee şi colecţii particulare din Franţa, Statele Unire ale Americii, Germania, Olanda, Italia, Austria, Spania, Portugalia, Grecia, Rusia, Polonia, Bulgaria, Belgia, Anglia, Japonia, Israel şi Canada.

Ion Salisteanu s-a nascut la data de 6 octombrie 1929, in municipiul Pitesti. A studiat pictura intre anii 1949-1955 la Institutul de Arte „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti cu profesorii Samuel Mutzner si Adam Baltatu. Dupa absolvirea facultatii in anul 1955, devine cadru didactic la sectia pictura si membru al Uniunii Artistilor Plastici profesionisti. Este interesat de raportul dintre arta si spatiul social, de arta medievala si bizantina, de ipostazele picturii moderne si contemporane. Lucreaza mari cicluri tematice, preocupat de ordinea formelor din natura. Realizeaza peste 4.000 de lucrari, multe figurand in cele circa 200 de expozitii de arta romaneasca organizate in strainatate, in diferite centre culturale ale lumii.