Realizate intr-o tehnica nu foarte des intalnita la noi, cea a colajului brodat, utilizand ca material de baza pielea colorata, si in spatele unui joc decorativ apropiat de Jugendstil, care incanta in primul rand ochiul, toate compozitiile Herminei Csata ascund un mesaj, mai mult sau mai putin evident. Grafismul liniilor asimetrice, ondulatorii ale cusaturilor, suprafetele colorate, cu texturi diferite ce se imbina in virtutea efectului decorativ, fiecare mic detaliu, ascund simboluri incarcate de semnificatii.
Si primul indiciu in descifrarea acestora este chiar titlul lucrarilor, cheia care deschide poarta principala si care indica directia pe care trebuie sa o urmam in cautarile noastre.
*
Astfel “Focul sacru”, una din lucrarile preferate ale artistei, se inspira din mitul pasarii Phoenix si serefera la eterna noastra renastere spirituala, la capacitatea de a gasi noi resurse pentru a ne ridica dupa fiecare esec si de a merge mai departe, catre o noua provocare.
“Fereastra poetului” se refera in special la artisti si la ceea ce ei creeaza, dar in acelasi timp si la omul iubitor de arta, el insusi un artist in interiorul lui.
O alta lucrare, “Masina timpului”, ne poarta in lumi paralele, satisfacand dorinta noastra de a fi omniprezenti, de a calatorii in spatiu si mai ales in timp, care ne ajuta sa trecem dincolo de suprafata fizica a lumii pentru a patrunde in adancurile sufletului.
Dar poate cele mai sugestive sunt cele doua lucrari “Privind cu ochii mintii” care contin alte mici compozitii prin care artista a dorit sa ilustreaze capacitatea noastra de a intelege lumea nu doar cu sufletul, ci si cu ratiunea.
Insasi artista marturiseste ca“ Pentru a putea dăinui, orice lucrare artistică ar trebui să ne solicite şi altceva decât ochii, să ne tragă puţin si de mâneca intelectul”.
Si daca Mircea Eliade spunea ca “Cea mai pretioasa calatorie este aceea catre sufletul nostru, catre noi insine, calatorie pe care o facem in singuratate.”, Hermina Csata alege sa faca aceasta calatorie impreuna cu noi, impartasindu-ne prin lucrarile sale toate emotiile, bucuriile, construind acea punte afectiva peste care trebuie sa pasim cu inima deschisa.
Dar, cu toate acestea, ramane ca fiecare dintre dumneavoastra sa-si gaseasca in aceasta expozitie alternativa pentru sufletul sau, nuanta, linia sau simbolul cel mai apropiat de acel sentiment la regasirii de sine si al implinirii.
Roxana Bărbulescu
……………………………………………………………………………………….
Comentarii in presa: TvCity , radio romania cultural , r news
Toate textele si fotografiile prezente pe acest site sunt protejate de copyright. Folosirea lor nu poate fi facuta fara citarea autorului, Roxana Barbulescu, si a sursei www.artar.ro