Honest Goods / Colecția Golescu – Pro Patrimonio – Galeria Posibila

Colecția Golescu, un proiect-experiment
de design și meșteșug în dialog cu
patrimoniul de arhitectură

După ce a fost expusă, testată și explicată la London Design Festival și Câmpulung, colecția inspirată de Vila Golescu vine la București. Alături de invitați vom afla pe viu despre procesul de lucru al fundației cu patrimoniul construit, despre cum a fost gândit designul obiectelor și cum s-a materializat colecția-experiment prin colaborarea cu meșterii din Argeș.

vernisaj:
11 octombrie 2016, ora 18.00
Galeria Posibilă, str. Popa Petre 6

Expoziția rămâne deschisă între 12 și 15 octombrie, 10:00-18:00.

„Proiectul Meșteșug Golescu face parte din strategia Fundației Pro Patrimonio de concepere a unui brand durabil de patrimoniu. Colecția de obiecte de uz zilnic, legată de patrimoniul de arhitectură, este rezultatul unui proces de lucru având ca punct de iradiere Vila Golescu și meșteșugurile din Muscel, pornind de la noțiunea de peisaj cultural. (…)
Echipa curatorială și designerii au încercat să asocieze obiectele cu direcții de investigare deschise de atelierele experimentale de la vilă, axate pe amenajarea grădinii, biodiversitatea locală, trasee în jurul monumentului, documentarea peisajului natural și a celui culinar, lucrul cu textilele existente în vilă. Colecția prezintă variante de ustensile și vase pentru gătit și luat masa, corpuri de iluminat și țesături, adică serii de obiecte versatile,  prin care se urmărește procesul, experimentul, relația designer-meșter, nu obiectul final prestabilit.
Explorarea a pornit în direcții generate de obiceiurile și materialele locului, prin care echipa multidisciplinară a tatonat, relaționat, căutat soluții structurale, formale, de prindere și finisare, pornind de la nevoi umane. Ce se întâmplă pe parcurs, procesul imaterial prin care se ajustează, testează, infirmă/ confirmă/ apar ipoteze noi de lucru este ceea ce putem numi research by design. Procesul produce date, cunoștințe și idei; finalul procesului este deschis.
Aceste acțiuni practice, în forță uneori, reflectă de fapt metodologia nefinisată prin care Fundația Pro Patrimonio acționează: a face și a inova prin experiment și explorare.
Astfel, în mod firesc, rezultatul procesului experimental îmbracă diverse forme, precum cea a Colecției Golescu, o colecție de design și meșteșug onestă, cu geometrie variabilă.”

(extras din Mirela Duculescu, Argumentul curatorului/Jurnal de proces)

Echipa curatorială: Mirela Duculescu, Elena Maior
Designeri: Andreea Machidon, Veronica Olariu, Ruxi Sacaliș
Meșteri din Argeș: Ion și Tia Badea, Cornelia Călușeru, Gheorghe Gegiu, Pavel Iacob, Ionel Moise, Rodica Prundaru.
Concept grafic: Mona Petre

Mirela Duculescu este istoric de artă, lector dr. in istoria şi teoria designului. Activitate de cercetare in istoria arhitecturii şi a designului, autor de cărţi şi articole de specialitate,
jurizare de concursuri pentru design, interesată de meşteşuguri, regenerare urbană și de
impactul intervenţiilor privind arhitectura şi designul in spaţiul public urban.

Andreea Machidon este arhitect de interior. Și-a format și antrenat dragul pentru protejarea patrimoniului și lucrul cu materiale sănătoase prin participarea la șantiere-atelier de construire, restaurare și documentare din Romania și străinătate (Roșia Montană, Casa Mincu/București, Bunești, Țibănești etc.). S-a apropiat de diverse locuri (Asia și Europa) prin fotografie, avand expoziții personale și participand la expoziții colective.

Veronica Olariu s-a format ca arhitect la București și Paris. In 2014 a fondat Kaptura de Aer, un birou de arhitectură și design care urmărește să surprindă indefinitul in formă prin design. In lucrările ei se intrepătrund pasiunea pentru lucruri vagi și interesul pentru implicare socială, material și meșteșuguri. Este o visătoare și, in același timp, o creatoare,
considerand că obiectele modelează comportamente.

Ruxi Sacaliș este arhitect, iubitoare de patrimoniu și design de produs. Prin lucrările ei, incearcă să exploreze relația dintre identitatea locală și designul contemporan și să
redescopere legătura cu meșteșugul tradițional pentru a crea obiecte care devin fundalul vieții
zilnice. Ea experimentează cu materiale naturale pentru a crea obiecte ce răspund nevoilor și
emoțiilor umane, ca apoi să transmit povești ale utilizatorilor.

Parteneri:
Romanian Cultural Centre in London
Rațiu Family Foundation
Galeria Posibilă
Scoala de Fotografie – Fotopoetica
Asociatia Maria, Ţibăneşti

Parteneri media:
RADIO GUERRILLA
HotNews.ro
Carturești
IQads
Designist.ro
Dizainăr
Ierburi Uitate
Revista Zeppelin
Zile și Nopți București
Mixtopia
Modernism Punct Ro
Urban.ro

Proiectul MEȘTEȘUG GOLESCU este susținut prin programul CentenArt 2016 de către Institutul Cultural Român.