SPECII – Dragos Bojin si Iulian Cristea @ Galeria Osiris

Def. SPECII = un grup de viețuitoare în artă (Bojin și Cristea) care dau naștere unui original realm artistic revelator de inventivitate în exprimarea varietății și stranietății formelor lumii înconjurătoare.
Speciile Bojin și Cristea sunt creatoare de sublim și trăiesc în consonanță exhibitorie în spațiul osirian învestit cu artă adevărată.
Bojin este o specie clar conturată artistic, creatoare de lumi epidemice, contagioase de la o lucrarea la alta, în care compune un all over grotesc de năluci ce nu înspăimântă, ci exprimă interiorul fiecăruia, temerile, frustrările, demonizările.

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

Dragos Bojin 1 Dragos Bojin 3 Dragos Bojin 4 Dragos Bojin

……………………………………………………………………………………………………………………………………….
Bojin creează un vocabular imagistic de factură medievală (amintind de haosul unor societăți măcinate de ciumă, holeră, foamete, conflicte), echivalentul contemporan și fantasmatic al Evului Mediu ”întunecat”. Căci Bojin creează o poetică a întunericului în care își plasează figurile grotesc simpatice, caracteristice acestei specii artistice (bojinești). Lumea nălucilor lui Bojin nu este neprietenoasă, este dinamică, scenografică, amuzant-ironică, integrând privitorul în hora-i delirantă. Ilustrând frica în culori vii, Bojin devine maestrul exorcizării acesteia.
Specia Cristea domolește dinamismul pânzelor bojinești prin sculpturi ce afirmă un „haos” calculat, așezat și straniu. Această specie sculpturală este, de fapt, una tranzitorie de la arta concretă la Suprarealism informal, creațiile sale fiind o combinație între cele două stiluri.

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

Iulian Cristea 1 Iulian Cristea 2Iulian Cristea 5Iulian Cristea 6

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

Pur non-reprezentaționale, produsele speciei Cristea sunt adânc ancorate în materiile naturii, sugerând forme organice, biomorfice care incită privitorul la identificarea unui reper existent. Sofisticatele sale sculpturi provoacă dorințe tactile prin alternanța de materie cu aspect hard&soft, dar și prin jocul opac/translucid. Cristea oferă imaginea unui sculptor ce are două principii în arta sa: crearea de ritm într-o suprafață sau formă închisă și aplicarea dinamismului cromatic formelor pline, statice. Instrumentele creative ale speciei Cristea sunt mișcarea, culoarea, lumina și spațiul, toate acestea formând compoziții abstracte puse în operă în forme concrete.
Osiris Gallery vine în forță cu o expoziție în care două specii artistice, Bojin și Cristea, își reafirmă cu sonoritate talentul.

Diana Roman