SUB ACELASI CER – Violeta Carp

violeta carpAbsolventă în anul 1981 a Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”, București, secția Artă Monumentală – Restaurare, clasa prof. Petre Achițenie și prof. Ion Grigore, artista Violeta Carp își dedică majoritatea timpului picturii monumentale și restaurării, asumându-și anonimatul lucrărilor de pictură murală la biserici precum cele din Rușețu, Focșani, Iași, Bârlad, Nereju, Onești, Pașcani, Mănăstirea Secu, Neamț, Siret, Câmpulung Moldovenesc, Mănăstirea Pângărați, Brașov, Iași sau Galați.

De la terminarea facultății și până în prezent a participat la expoziții de grup, la Saloane municipale și republicane precum Salonul Național “Miniatura Textila”, Saloanul Național de Artă Textilă, organizate la Galeria Orizont, la Expoziția Grup Kalinder ’81 – 30 de ani de la absolvirea Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”, organizată la Muzeul Național Cotroceni, dar și la numeroase expoziții de pictură organizate de către Institutul Cultural Roman și Comisiile Naționale Unesco în Astana, Alma Ata, Bișkek, Novosibirsc, Irkutsk, Habarovsk, Sankt Petersburg, Moscova și Paris.

IMG_0667Expoziția găzdută de Galeria Orizont în perioada 8 – 21 iunie 2015 este prima expoziție personală a artistei Violeta Carp și reunește peste 30 de lucrări de pictură și colaj realizate de-a lungul timpului, impresii imortalizate pe pânză din numeroasele călătorii ale artistei, dar și colțuri intime din imediata apropiere, toate având ca centru de interes CERUL ca unificator al tuturor lucrurilor ce ne înconjoară.

sub acelasi cer violeta carp 12sub acelasi cer violeta carp14

sub acelasi cer violeta carp15

Privită în ansamblu, expoziția pare ușor de descifrat, artista abordând subiecte banale, clădiri, colțuri de stradă, peisaje, flori, compoziții simple, clare, folosind o paletă subtilă de griuri colorate și alburi, fără mesaje ascunse în spatele unor jocuri sau compoziții abstracte, nici măcar în seria colajelor, Cu toate acestea, există un univers care trebuie descoperit și pe care doresc să vi-l dezvălui și vouă, și pentru a realiza acest lucru m-am folosit de doua chei de descifrare.

Prima dintre ele, dezvăluită chiar de către artistă este cartea lui Petru Creția Norii, care a influențat-o în modul de a vedea tot ceea ce o înconjoară, pentru că, așa cum spune autorul:

este greu de închipuit un om care să nu aibă o anumită relație cu priveliștea cerului. Acest mare spectacol e străvechi și ecumenic, experiență vie și însemnată a omenirii întregi de la obârșia ei.

A doua cheie este dată de influența activitații de pictor muralist care și-a pus amprenta, poate involuntar, asupra manierei de a picta, cromaticii sau modului de a organiza compozițiile. Spunând acestea nu vreau să se înțeleagă că artista transpune pe pânză hieratismul picturii bizantine sau că pictura ei de șevalet este atinsă de rigorile canoanelor specifice picturii bisericești, dimpotrivă, nici măcar subiectele abordate nu se apropie de latura aceasta, dar exerciţiul picturii monumentale îşi pune amprenta asupra manierei de lucru la şevalet, iar uneori se obţin efecte interesante datorită nevoii de adaptare a unor tehnici care se folosesc pe suprafeţe mari la dimensiunile unei pânze obişnuite.

sub acelasi cer violeta carp 9sub acelasi cer violeta carp 10sub acelasi cer violeta carp 11

 

sub acelasi cer violeta carp 4

Îmbinând cele două chei de descifrare putem desluși universul artistic al Violetei Carp materializat în tablourile expuse în această expoziție, la care se adaugă bucuria de a picta, de a reda prin pictură sentimentele pe care le-a avut în fața unor imagini, a unor instantanee, frânturi dintr-o viață urbană, amintiri din călătorii, lipsite de prezența umană, dar învăluite de prezența cerească. Sunt colțuri citadine, vederi organizate uneori scenografic, instantanee realizate în diverse unghiuri de vedere, proiecții arhitecturale mai mult sau mai puțin cunoscute, toate într-o cromatică sobră.

……………………………………………………………………………………………………………………….

sub acelasi cer violeta carp5sub acelasi cer violeta carp 25..

……………………………………………………………………………………………

Aceeași dorință de a așterne pe pânză imagini care i-au creat sentimente plăcute, senzații, o are și când subiectul este în imediata sa apropiere: grădina din curtea casei sau mușcatele de la geam. Chiar și atunci cand cerul nu este reprezentat explicit, ca în celelalte lucrări, el este prezent și în tablourile cu flori, pentru că el este cel care învăluie totul prin lumina lui, învăluie obiectele, spațiile. Pentru că în viziunea artistei, nu soarele luminează, ci cerul, el învăluie lucrurile ce ne înconjoară, așa cum Petru Creția spunea:

Cerul, care se amestecă în toate și hotărăște și de frumusețea lor, îți stă la îndemână zilnic, de oriunde, orișicine-ai fi, cu prețul unei simple ridicări a ochilor spre el.și poți vedea în el nu numai centrul sistemului nostru planetar, izvorul luminii, nu numai priveliștea fără pereche a norilor, ci, jumătate din timp, însuși marele cosm, lumea tuturor lumilor.”

Roxana Bărbulescu

sub acelasi cer violeta

 

Aparitii in presa: Radio Romania Cultural   ,   artportfolio   ,   ceascadecultura